Groen en gezondheid
De urgentie om steden groener te maken is groter dan ooit. De gevolgen van klimaatverandering – zoals hittestress, droogte, wateroverlast en verminderde biodiversiteit – beïnvloeden onze leefomgeving direct. Maar wat als vergroening ook de volksgezondheid verbetert?
Onderzoek toont aan dat bomen cruciaal zijn in deze transitie. Een studie (Kardan et al., 2015) bevestigt dat meer groen in de buurt leidt tot minder stress en betere gezondheid. Bovendien besparen mensen in groenere wijken gemiddeld $193 per persoon per jaar op zorgkosten, en voor mensen met hart- en vaatziekten loopt deze besparing op tot $569 per jaar (onderzoek gepubliceerd in ScienceDirect, maart 2024). Dat zijn substantiële bedragen! Verder blijkt uit onderzoek van Gascon et al. (2016) dat toegang tot groen het sterftecijfer verlaagt, hart- en vaatziekten vermindert en herstel versnelt.
Bomen vormen de sleutel tot een gezondere leefomgeving. Vergroening van stedelijke gebieden – bijvoorbeeld met 30% kroonbedekking – draagt bij aan zowel de psychische als fysieke gezondheid van bewoners. Daarnaast verlaagt het stedelijke temperaturen, verbetert de luchtkwaliteit en stimuleert biodiversiteit. De 3-30-300 regel van Cecile Konijnendijk of de landelijke bomennorm van het Norminstituut Bomen zijn hierbij mooie doelstellingen. En ja, het is zo dat dit niet overal makkelijk te realiseren is, maar laat ons dat niet ontmoedigen, want elke 5% toename is directe winst!
Meer bomen vermindert stress, bevordert lichaamsbeweging en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Dit heeft ook financiële voordelen: de zorgkosten voor hart- en vaatziekten in Nederland bedroegen in 2019 circa €6,8 miljard (VZinfo), ofwel 6,9% van de totale zorguitgaven. Een bescheiden reductie van 1% door vergroening zou €68 miljoen per jaar kunnen besparen. Vergroening biedt dus zowel gezondheidswinst als economische voordelen voor ons allemaal.
De wetenschap biedt een solide basis om bomen als gezondheid bevorderend middel in te zetten. Dit vereist integrale samenwerking tussen (lokale) overheden, de GGD en het sociaal domein om vergroening in te bedden in onze omgevingsplannen. Er zijn al goede praktijkvoorbeelden van groene wijken en buurten; nú is het tijd om dit grootschalig toe te passen. Het is tijd om bomen als essentiële bondgenoten te zien bij het bouwen aan én bewaren van een gezonde leefomgeving.
Wilt u deze input ook graag gebruiken in het opstellen of actualiseren van een toekomstbestendig bomenprogramma? Neem contact op!
Verder bomen? Neem contact opMeer weten over visie, beleid en beheer van bomen in uw gemeente of andere organisatie?