Ook voor bomen geldt: de plek, de plek, de plek

Iedereen weet dat suikerbieten zoetjes groeien in vette klei, terwijl tulpen floreren op meer zandachtige gronden. Dus planten we geen tulpen in Zeeland en geen bieten in Hillegom. Ondanks het evidente belang van de juiste grond voor elk gewas, wordt bij het planten van bomen te vaak onvoldoende rekening gehouden met de aard van de bodem.


Men kijkt naar het gewenste resultaat boven de grond en plant bomen die een mooi straatbeeld zullen opleveren. Of de gekozen bomen zich op die specifieke plek wel senang voelen of genoeg ondergrondse ruimte hebben om een bepaalde leeftijd te bereiken… dat is vers twee. Dat is jammer, want een boom die altijd maar moet vechten tegen onplezierige omstandigheden, loopt het risico ziek te worden.




Bomen matchen met de plek

Deze wat willekeurige manier van bomen aanplanten is niet iets van de laatste tijd. Als professionele boombeheerders komen we regelmatig situaties tegen waar bomen na een aantal jaren of decennia stoppen met groeien of zelfs sterven doordat de plek waar ze staan niet geschikt is voor de aard van het jonge boompje of de volwassen boom.
Maar ook het omgekeerde komt voor: dat bomen moeten wijken voor een infrastructurele aanpassing, terwijl ze het daar juist fantastisch deden! Want helaas is soms op de ideale plek voor een boom nét ruimte nodig voor iets anders belangrijks.



Externe factoren voor falende bomen


Overigens ligt het probleem bij minder gezonde bomen niet altijd aan een mismatch tussen boom en bodem. Bij groeiplaatsonderzoek rond zieke of afgestorven bomen ontdekken wij soms ook geheel andere, externe redenen dat de bomen het loodje leggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om werkzaamheden in het verleden, een verdichting van de bodem als gevolg van zwaar verkeer en bodemverontreiniging. We zien zelfs bewuste sabotage, zoals het stiekem kappen van wortels door mensen die kennelijk overlast van de bomen ervaren.



Bomen matchen met elkaar


Bij het kiezen van een optimale locatie voor het planten van bomen gaat het niet alleen om de plek, maar ook om wat er zoal omheen staat. Sommige boomsoorten doen het uitstekend in combinatie met andere variëteiten, of juist helemaal niet. Verder adviseren wij om in ieder geval te voorkomen dat er te veel bomen van dezelfde soort bij elkaar komen te staan. Zo’n monocultuur maakt het ziekteverwekkers te gemakkelijk om in één keer een heel perceel of een totale laan om te leggen. Zoals we ook al beschreven in dit artikel.



Niet gokken maar weten


Natuurlijk zijn er genoeg boombeheerders die uitstekend weten wat de beste omstandigheden zijn voor verschillende boomsoorten. Gezien de investering in bomen en de gewenste levensduur – die in het ideale geval meerdere generaties kan overspannen – is het zeker de moeite waard om te overleggen met een specialist. De ervaren boomtechnisch adviseurs van Tree-O-Logic hebben de kennis én de instrumenten om een gedegen groeiplaatsonderzoek uit te voeren en vast te stellen welke boom op een bepaalde plek het beste zal gedijen. Terwijl ze bij teleurstellende resultaten van bestaande ‘overspannen’ bomen uit kunnen zoeken hoe je deze investering eventueel alsnog een grotere slagingskans kunt geven. Met bijvoorbeeld bemesting, irrigatie, drainage of – in het uiterste geval – omzichtige verplanting voor een... functie elders.


Verder bomen? Neem contact opMeer weten over visie, beleid en beheer van bomen in uw gemeente of andere organisatie?