Ziet u door de bomen de bomen nog?

Overheidsorganisaties met een bomenbestand, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, houden actuele gegevens bij over alle bomen binnen het eigen grondgebied. Het gaat dan vaak over vele duizenden exemplaren: bomen in plantsoenen, langs lanen, in bossen en parken, plus vaak waardevolle bomen bij particulieren.

Van heel gewone, gangbare bomen in relatief jonge bosschages tot bijzondere, unieke en oude bomen in parkjes of in een villawijk. Als het goed is, staan alle actuele gegevens over dit bomenbestand keurig geadministreerd in een beheersysteem, gekoppeld aan een database. Een enorme berg informatie. Alleen rijst dan de vraag: “Wat hebben we er eigenlijk aan?”




Software voor bomenbeheer, inzicht voor beleid

Als professioneel boomadviseur zijn wij dagelijks bezig met het opdiepen, combineren, interpreteren en in de praktijk toepassen van data uit bomenbeheer-systemen. Sterker… we hebben speciale software ter beschikking die ons helpt het overzicht te bewaren en keuzes te maken zodat we de gegevens kunnen gebruiken in onze praktijk. Het gaat om de online programma’s ‘Treeasset’ en ‘Treedash’. Dit is een beheerprogramma met een dashboard, gebaseerd op standaard query’s om specifieke informatie uit de database op te diepen en in beeld te brengen.



De beslisboom


Niet elk kantoor kan beschikken over een echte Excel-wizard, die élke combinatie van gegevens uit een spreadsheet weet te trekken. Dus wie bijvoorbeeld wil begrijpen waarom alle essen ouder dan 40 jaar ziek zijn en de jongere essen juist niet, moet vaak toch externe hulp inroepen. En dan nog krijg je waarschijnlijk alleen een lijst met nummers en namen van locaties. Het boombeheersysteem helpt met een paar muisklikken precies de juiste selecties maken. En presenteert het resultaat op een manier waar alle betrokkenen iets aan hebben. Met handige staafdiagrammen en projecties van bomen op een kaart van de omgeving. Handig om onderhoudsteams op pad te sturen, maar ook te gebruiken voor het aanvragen van offertes van beheerbedrijven.



Wij van WC-Eend


Het is waar, als het gaat om Treeasset en Treedash als software voor rationeel en effectief bomenbeheer, dan preken wij voor eigen parochie. Maar wie nuchter naar deze tools kijkt, ziet al snel dat ze niet alleen handig zijn voor de beheerpraktijk, maar ook voor het maken van beleid én om dit beleid te verantwoorden. De afdeling die het groenbeheer doet, kan met Treeasset en Treedash aan de hand van nuchtere gegevens, gepresenteerd op de kaart van het eigen grondgebied, precies laten zien waar bijvoorbeeld bomen staan met urgente onderhoudsbehoefte, waar ziekten en aantastingen optreden en waar kansen liggen om met nieuwe bomen CO2-winst te boeken. En waar dus budget nodig is om de veiligheid te garanderen en om zowel politieke als klimaatdoelstellingen te behalen. Bovendien kunnen de boombeheerders met deze instrumenten achteraf aantonen dat het publieke geld doelmatig is besteed en dat de gemiddelde kwaliteit van het bomenbestand over de tijd is verbeterd. Want gezonde bomen zijn mooi, maar tevreden opdrachtgevers (politiek, burgers of aandeelhouders) is (bijna) nog mooier! ​​​​​​​


Verder bomen? Neem contact opMeer weten over visie, beleid en beheer van bomen in uw gemeente of andere organisatie?